top of page

de hoogste tijd

Ken jij ook het gevoel dat de tijd voorbij vliegt, dat ie jou als glibberig slik door de vingers glipt. Voor je het weet is er zomaar een dag, een week, een maand, of misschien wel vijf jaar voorbij.


Ja, het was ongeveer in 2008  dat ik besloot om wat liedjes in het Zeeuws te gaan maken. Ik weet niet eens meer precies wanneer dat idee zich in mijn hoofd nestelde. En waarom eigenlijk? Het eerste publieke produkt was: Altied wat te doe. Een liedje over mijn home town Goes, Zeeland. De bijbehorende clip werd geproduceerd door Geerke Catshoek.

Mijn leven lang speel ik in allerlei bandjes en als je met een band een eigen nummer gaat spelen heeft elke muzikant daar vanzelf  zijn eigen invloed op. Dat is mooi en juist daarom klinkt een band zoals ie klinkt. Een band is meer dan de som der individuele leden. Maar ik had wel vaak uitgesproken ideeën over hoe een lied zou móeten klinken en ik realiseerde me dat ik, als ik dat zou willen bereiken, dan alles zelf zou moeten inspelen én zingen.

Dat laatste was wel een probleem want dat was ik niet gewend en ik vond van mezelf dat ik dat ook helemaal niet kon. Door de jaren heen bleef ik demo's maken en legde die voor aan mijn medemuzikanten die het vervolgens op hun manier invulden. Dat was over het algemeen super!

Toch wilde ik ooit eens een keer alles helemaal zelf doen. Ik speel gitaar, basgitaar, een beetje keyboard, mandoline, banjo, mondharmonica en ik kan ook nog wel de drums programmeren via diverse software. Het programma Easy Drummer is veruit mijn favoriet. Vooral dat woord easy, hè!  

In mijn eentje kan ik dus wel een heel orkestje voor de dag halen. Lekker in mijn eigen studiootje, dat ik overigens heel bescheiden The White House Studio noem want ons huis is immers wit,  knutselen aan mijn eigen liedjes en daarvan de hele begeleiding zelf in elkaar te zetten. 

 

de hoogste tijd

  foto: Hans Colijn

Op een dag zong ik zomaar eens wat in het Zeeuws en dat voelde meteen goed. Ik had, en heb, het gevoel dat het in mijn eigen dialect helemaal niet belangrijk is vreselijk goed je kan zingen. Het gaat om wat je wil zeggen. Ik snapte ineens dat je heel dicht bij jezelf moet blijven om een liedje te kúnnen zingen. Dus ik besloot dat ik alles in het Zeeuws zou gaan zingen. En dat werd meteen het concept voor mijn liedjes.

Dat liep aanvankelijk allemaal vlot en gemakkelijk. De teksten en melodieën stroomden door mijn hoofd als water door de Westerschelde. Ik had in korte tijd een paar songs in de steigers staan. Ik weet achteraf niet meer waarom maar ik had nogal haast en nam niet de tijd om de liedjes helemaal af te maken, maar legde ze in ruwe vorm vast. Er borrelden zoveel ideeën op dat ik vond dat ik geen tijd had om ze allemaal compleet uit te werken! Ik beloofde mezelf dat ik daarna zou beginnen met het afmaken. Als ik zo'n 13 songs zou hebben zou ik ze definitief gaan invullen.

Nou ja, dat had ik gedacht...

bottom of page